De meeste mensen deugen

Wat een geweldig boek is dit van Rutger Bregman. Een dikke pil vol met onderzoeken en bewijzen die aantonen dat de meeste mensen deugen en hoe ons wereld- en mensbeeld eigenlijk op het omgekeerde is gebaseerd. Dat laatste is natuurlijk schokkend. We staan op compleet het verkeerde been en geloven en handelen daar ook nog naar. Soms met kracht en overtuiging vaak heel subtiel. We vinden het heel vanzelfsprekend dat er allerlei controlemechanismen in ons werk zijn ingebouwd en gaan er vanuit dat banken en andere dienstverleners heel goed controleren of er met ons geld geen vreemde dingen gebeuren. Dat is hard nodig want er zijn nog fraudeurs en oplichters genoeg en internetcriminelen die op slinkse wijze toegang tot onze gegevens willen krijgen. Doet op het werk iedereen wel even hard zijn best of zijn er verborgen agenda’s etc. Terwijl ik dit zo schrijf levert dat mij ook een ongemakkelijk gevoel op. Wil ik leven in een wereld die is verstikt door allerlei volg en controlemechanismen, waar het wantrouwen heerst? NEE ik niet. Maar wat dan.

Ik ben niet naïef en besef heus wel dat niet iedereen deugt. De meeste mensen echter wel. Dat is wel duidelijk geworden na het lezen van Rutgers boek. Maar hoe spring ik daar dan mee om. Hoe wijzig ik mijn mensbeeld waarin een hele subtiele, veelal onbewuste, negatieve onderstroom schuilt. Ik heb immers voldoende krassen opgelopen in het leven die dat wel rechtvaardigen. In zijn boek beschrijft Rutger onderzoeken van Bob Rosenthal en vele anderen naar het Pygmalion-effect. Dat is de magische kracht van een verwachting waardoor die uitkomt. Wanneer wij mensen denken dat mensen vertrouwenswaardig of zelfstandig of intelligent zijn, zullen wij ons daar naar gedragen en komt dus de verwachting daarover uit. Dat levert een hele andere wereld op, andere sfeer en verhoudingen op de werkvloer etc. In een eerder blog schreef ik al enige tijd geleden over de kracht van gedachten: ‘gedachten van saboteurs naar helpers’. Het is nog te vinden op mijn website. Daarin beschrijf ik een concrete methode om gedachten / overtuigingen te veranderen. Voor mij is het boek de meeste mensen deugen aanleiding weer eens mijn eigen gedachten en overtuigingen te onderzoeken en te kijken hoe ik die ten positieve kan ombuigen zodat ze mij beter ondersteunen in het contact met anderen. Wordt ik vast vrolijker van en die ander ook!