Omgaan met angst en zorgen
Het is momenteel een bijzondere tijd. We houden 1,5 meter afstand tot elkaar terwijl we elkaar zo graag willen aanraken. We zitten zonder werk thuis terwijl we ons brood willen verdienen. Er komen indrukwekkende verhalen en beelden uit ziekenhuizen waar mensen vechten voor hun leven terwijl we iedereen een zonnig terrasje gunnen. Dat maakt dat velen van ons bezorgd zijn, bang over wat de toekomst brengt. Dat is heel begrijpelijk, heel menselijk maar voor velen lastig om mee om te gaan. Hieronder wat hulp daar bij.

Eigenlijk zijn er twee soorten angst: existentiële angst en verbeeldingsangst. Bij existentiële angst is ons leven direct in gevaar en is onmiddellijke actie vereist. Denk aan de aanstormende tram terwijl je net rustig oversteekt. Dan moet je onmiddellijke een sprong of spurt maken om je leven te redden. Angst is dan een belangrijke waarschuwer om in actie komen. Wees er blij mee.

Iets heel anders is verbeeldingsangst. Dat zijn eigenlijk alle andere vormen van angst of zorgen. Of het nu gaat om spinnen of het kwijtraken van je baan en huis door een crisis. Het gemeenschappelijke zit er in dat je je zorgen maakt over iets dat in de toekomst misschien zou kunnen gebeuren. Ik weet uit ervaring dat je je daar heel vervelend en ziek van kunt voelen. Neem ook die dus serieus maar verlies je er niet in en transformeer die angst.

Angst en liefde zijn twee polen op de dezelfde lijn. Het zijn beide uitingen van levensenergie en daar in zit ook de oplossing. Angst gaat over de toekomst en liefde is in het hier en nu. Dat is mooi want dan kan de liefde je helpen om te gaan met je angst. Liefde in vorm van compassie en mededogen voor jezelf. Hoe doe je dat dan. Welnu om iets los te kunnen laten moet je het eerst vastpakken. We kennen allemaal wel de bekende reflexen bij angst: fight, flight, freeze en denay of te wel: vecht, vlucht, bevries of ontken. Die zijn niet effectief. Er is echter nog een vijfde optie: accepteer dat er is wat er is. Accepteer dus dat je bang of bezorgd bent zonder veroordeling van jezelf daarover. Het is niet stom dat je in deze tijden bang of bezorgd bent. Dat is menselijk weet je nog. Sta jezelf toe om mens te zijn. De volgende stap is dat je die angst ook daadwerkelijk ‘op schoot neemt’ Het is jouw angst en die mag er zijn. Kijk die angst diep in de ogen en voeg een beetje compassie toe. Een beetje liefde voor jezelf. Misschien ontdek je dan waar die angst over gaat en welke behoefte er onder zit. Welk verlangen wordt beschermd. Wanneer je daar inzicht over krijgt zijn er altijd andere en meerdere manieren om die behoefte in te vullen.